ΠΥΡΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑ
Σε κάθε επιχείρηση, όπως και εδώ στο χώρο του Πανεπιστήμιου, υπάρχουν υλικά που μπορούν να αναφλεχθούν. Τα αποτελέσματα της φωτιάς μπορεί να είναι καταστροφικά, όχι μόνον από υλικές ζημιές αλλά και από τις ανθρώπινες απώλειες, που ενδεχόμενα υπάρξουν. Αρκετές φορές χώροι γειτονικοί κινδυνεύουν, ενώ ακόμη υπάρχουν επιπτώσεις και στο περιβάλλον, το οποίο επιβαρύνεται από τοξικά αέρια και καπνούς.
Γενικά τα μέτρα που επιβάλλονται χωρίζονται σε δυο κατηγορίες:
- Την παθητική πυροπροστασία, η οποία αφορά μέτρα πρόληψης πυρκαγιάς που έχουν ενσωματωθεί στη δομική κατασκευή του κτιρίου (π.χ. πυράντοχα χωρίσματα, οδοί διαφυγής και έξοδοι κινδύνου).
- Την ενεργητική πυροπροστασία, δηλαδή τη λήψη μέτρων για την πρόληψη, την πυρανίχνευση, το συναγερμό και την κατάσβεση της πυρκαγιάς.
Τα μέτρα της δεύτερης κατηγορίας, στην οργάνωση των οποίων συμβάλει ο τεχνικός ασφαλείας ή άλλα εξουσιοδοτημένα άτομα, αφορούν:
Την οργάνωση των εργασιών όπως:
τη σωστή αποθήκευση εύφλεκτων υλικών
το συνεχή καθαρισμό των χώρων
τη διατήρηση ελεύθερων των οδών διαφυγής και των εξόδων κινδύνου
τον εντοπισμό πηγών φλόγας ή θερμότητας
τον έλεγχο όλων των χώρων μετά το τέλος της εργασίας
Τη σήμανση των χώρων
Τις οδούς διαφυγής και τις εξόδους κινδύνου
Τους χώρους με κίνδυνο πυρκαγιάς
Τα σημεία με τον πυροσβεστικό εξοπλισμό
- Τον πυροσβεστικό εξοπλισμό, ο οποίος επιβάλλεται από τη νομοθεσία και ο οποίος μπορεί να περιλαμβάνει συστήματα συναγερμού, συστήματα πυρανίχνευσης, φορητούς πυροσβεστήρες κατάλληλου τύπου για την κατηγορία της πυρκαγιάς, μόνιμο πυροσβεστικό δίκτυο ή αυτόματο σύστημα πυρόσβεσης, ανάλογα με τις διαστάσεις και τα χαρακτηριστικά του χώρου.
- Την παροχή οδηγιών και την οργάνωση εκπαιδευμένης ομάδας πυροπροστασίας
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ/ΣΗΜΑΝΣΗ
|
ΚΑΥΣΙΜΗ ΥΛΗ
|
ΤΥΠΟΣ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΗΡΑ
|
A
|
Στερεά υλικά πλην μετάλλων (π.χ. ξύλα, χαρτί, πλαστικά, υφάσματα)
|
Νερό
Αφρός
Ξηρά σκόνη
|
B
|
Υγρά (π.χ. βενζίνη, λάδια, λίπη, χρώματα, βερνίκια)
|
Αφρός
Ξηρά σκόνη
Ομίχλη νερού και Οξειδίου του Άνθρακα
|
C
|
Αέρια καύσιμα (π.χ. βιομηχανικά αέρια υπό πίεση, προπάνιο, βουτάνιο, υγραέριο)
|
Ξηρά σκόνη
Διοξείδιο του Άνθρακα
|
D
|
Μέταλλα (π.χ. νάτριο, κάλιο, σκόνη αλουμινίου)
|
Ξηρά σκόνη ειδική για Μέταλλα
|
Θυμηθείτε:
- Πυροσβεστήρες νερού και αφρού δεν χρησιμοποιούνται ποτέ παρουσία ηλεκτρικού ρεύματος.
- Αν και ακριβότερος, ο πυροσβεστήρας διοξειδίου του άνθρακα είναι κατάλληλος για κατηγορία Α και για ηλεκτρικό ρεύμα. Ταυτόχρονα, η χρήση του δεν καταστρέφει τον ηλεκτρονικό εξοπλισμό, όπως ο πυροσβεστήρας σκόνης.
- Η πρόληψη της πυρκαγιάς σώζει ζωές.
- Ακολουθείστε τους κανόνες πυροπροστασίας.
- Η ετήσια αναγόμωση των πυροσβεστήρων είναι υποχρεωτική.
- Οργανώστε συχνά ασκήσεις ετοιμότητας.
Αν εκδηλωθεί πυρκαγιά κινηθείτε γρήγορα και χωρίς πανικό. Προσπαθήστε να την σβήσετε με τα μέσα πυρόσβεσης, εφόσον βρίσκεται σε αρχικό στάδιο, αλλιώς εγκαταλείψτε άμεσα το χώρο και ειδοποιείστε την Πυροσβεστική Υπηρεσία.
Πώς να εκκενώσετε ένα κτήριο που καίγεται
- Ο τελευταίος που εγκαταλείπει ένα δωμάτιο σε περίπτωση που σημαίνει συναγερμός φωτιάς, πρέπει να κλείνει την πόρτα πίσω του και όχι να την κλειδώνει. Εάν κλειδώσει την πόρτα θα δυσκολέψει το έργο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, δηλαδή τον εντοπισμό και διάσωση ατόμων που έχουν εγκλωβιστεί από τη φωτιά.
- Προχωρήστε στην έξοδο διαφυγής, όπως καθορίζεται στο σχέδιο δράσης για το οποίο έχετε ενημερωθεί.
- ΠΟΤΕ να μην χρησιμοποιείτε τους ανελκυστήρες σαν μέσο διαφυγής. Κατεβείτε από τις σκάλες προσεκτικά και ήρεμα.
- Κρατάτε το κεφάλι σας χαμηλά προς το έδαφος για να αποφύγετε τον καπνό και τα τοξικά αέρια. Εάν ο καπνός είναι πυκνός, συρθείτε προς την έξοδο διαφυγής. Καλύψτε το στόμα και τη μύτη σας με βρεγμένο ρούχο προκειμένου να αναπνέετε καλύτερα.
- Προχωρήστε προς τις Εξόδους του κτηρίου χωρίς καθυστέρηση και με ψυχραιμία. Μην σταματήσετε για να συλλέξετε προσωπικά σας αντικείμενα.
- Κατευθυνθείτε προς το ισόγειο και μετά στον χώρο αναφοράς.
- Προχωρήστε στο σημείο αναφοράς και δώστε αναφορά στο υπεύθυνο άτομο.
- Μην επιστρέψετε στο κτήριο μέχρι να σας δοθεί η άδεια από την Πυροσβεστική Υπηρεσία ή άλλο υπεύθυνο άτομο.
Τι να κάνετε αν παγιδευτείτε σε καιγόμενο κτήριο
- Εάν βρίσκεστε σε φλεγόμενο κτήριο, κατά την προσπάθεια διαφυγής σας, μην ανοίγετε τις πόρτες χωρίς να ελέγξετε τη θερμοκρασία με το πίσω μέρος του χεριού σας.
- Εάν η πόρτα έχει υψηλή θερμοκρασία, χρησιμοποιείστε άλλη έξοδο διαφυγής.
- Εάν δεν υπάρχει άλλη έξοδος διαφυγής, κλείστε τις χαραμάδες γύρω από την πόρτα με βρεγμένα ρούχα ή οτιδήποτε άλλο βρίσκεται στο χώρο και καλέστε «Βοήθεια».
- Εάν εγκλωβιστείτε, κοιτάξτε για τηλέφωνο και ειδοποιείστε την Πυροσβεστική Υπηρεσία, δίνοντας το όνομά σας, το κτήριο και τον όροφο που βρίσκεστε και αναφέροντας οποιοδήποτε κίνδυνο νομίζετε ότι θα αντιμετωπίσει η Πυροσβεστική Υπηρεσία, όταν θα προσπαθήσει να σας απεγκλωβίσει.
- Εάν το δωμάτιο γεμίσει καπνό, προσπαθήστε να τοποθετήσετε το κεφάλι σας όσο πιο κοντά μπορείτε στο έδαφος (ο καθαρός αέρας σε περίπτωση φωτιάς βρίσκεται πάντα στα χαμηλότερα στρώματα του δωματίου) και αν είναι δυνατόν αερίστε τον χώρο ανοίγοντας ένα παράθυρο.
- Εάν το παράθυρο δεν είναι ανοιγόμενο, μην προσπαθήσετε να το σπάσετε, γιατί θα ρίξετε τα γυαλιά στα άτομα που ενδεχομένως είναι στο ισόγειο.
- Τραβήξτε την προσοχή των ατόμων κουνώντας κάτι που είναι οπτικά ευδιάκριτο.
- Μην χάνετε την ψυχραιμία σας